Doświadczenie pokazuje, że jedną kuchnię użytkuje się około 15 lat lub nawet dłużej. Tym bardziej musi się ona sprawdzać w codziennym użytkowaniu. Dlatego powinna być nie tylko piękna, ale również praktyczna.
Dobry przebieg pracy, wystarczająco duża przestrzeń użytkowa i wysoki komfort ruchu. Według nas to trzy cechy funkcjonalnej kuchni.
Jeśli wszystkie te elementy zostaną wzięte pod uwagę, uzyskają Państwo kuchnię, która do Państwa pasuje!
Przebieg pracy – płynne wykonywanie czynności
Zastanówcie się Państwo nad typowym przebiegiem pracy i przetestujcie go na bazie planu swojej nowej kuchni.
Dobrze zaplanowana kuchnia może znacznie ograniczyć ilość pracy. Ponadto, wszystko jest przechowywane dokładnie tam, gdzie jest potrzebne i łatwo dostępne.
Pomaga to skrócić pokonywane odcinki i dba o ergonomiczną pracę. Jak to możliwe?
Właściwie to bardzo proste: Gdy wszystko jest tam, gdzie jest potrzebne, można skrócić pokonywane odcinki i zaoszczędzić czas. 5 stref (zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, gotowanie/ pieczenie)
bazuje na codziennym przebiegu pracy i stanowi pomoc w jego planowaniu.
Przestrzeń – optymalne wykorzystanie miejsca
Określcie Państwo, ile przestrzeni użytkowej potrzebujecie: wynotujcie wszystko, co powinno znaleźć się w kuchni.
Nie muszą Państwo rezygnować ze swojej wymarzonej kuchni, tylko dlatego, że mają Państwo do dyspozycji mało miejsca.
Mogą Państwo optymalnie wykorzystać każdy centymetr. Dzięki szufladom w wysokiej szafie, w narożniku lub pod zlewozmywakiem w mgnieniu oka uzyskają Państwo mnóstwo przydatnej przestrzeni.
Ruch – wysoki komfort użytkowania
Wypróbujcie Państwo meble na ekspozycjach, porównujcie je i zwróćcie uwagę na wysoki komfort ruchu.
Meble, które otwierają się równomiernie, które również przy pełnym obciążeniu funkcjonują bez zarzutu i zamykają się delikatnie i cicho - to wyróżnia piękną i praktyczną kuchnię.
Systemy elektrycznego lub mechanicznego wspomagania otwierania dbają o wysoki komfort użytkowania mebli bez uchwytów.